Försvarsmaten måste bli mer proaktiv
De stoppade vindkraftverken motsvarar runt 140 terawattimmar (TWh) årlig elproduktion, skriver Svensk Vindenergi. Detta skapar problem för oss eftersom vi exporterar mycket el och har en avreglerad elmarknad där vinster plockas ut av riskkapitalister. I stället, väljer regeringen att förlita sig på kärnkraft som tidigast kan vara på plats om cirka 10/15 år eller mer, och kommer kosta ännu mer för oss vanliga konsumenter i skattebidrag och elavgifter.
Enligt Mikael Odenberg, f.d. energipolitisk talesman (M), försvarsminister och styresman i Kungl. Krigsvetenskapsakademien, kan regeringens avvisande om etablering av havsbaserad vindkraft ses som en energipolitisk och näringspolitisk katastrof. Snarare, borde regeringen tvinga Försvarsmakten att bli proaktiv i stället för reaktiv.
Augusti 2022 undertecknades Marienborgs-deklarationen av Sveriges statsminister tillsammans med regeringscheferna från Östersjöns övriga strandstater – Estland, Lettland, Litauen, Finland, Polen, Tyskland och Danmark. Innebordet var att fram till 2030 etablera minst 19,600 MW elproduktion i Östersjön, som skulle motsvara sju gånger dagens elproduktion. Marienborgs-deklarationen slängs nu på soptippen och det återstår att se vad våra grannländer tycker om detta!
Vi kan läsa att havsbaserade vindkraftsparker påverkar örnar och fiskar, radarspaning, signalspaning, manöverutrymmet för flyg och marinstridskrafter samt begränsar skjut- och övningsområden. Men, det visar erfarenheter från USA, Storbritannien, Tyskland, Polen och Danmark att krockarna mellan energi- och försvarsintressen är hanterbara. Olika försvarsindustrier, som t.ex. Saab, arbetar redan nu med att hantera denna problematik.
Lösningen på dilemmat är inte att regeringen ska kapitulera och låter Försvarsmakten ta ansvar för landets energipolitik, bryta internationella överenskommelser med Östersjöns övriga strandstater, stänga det viktigaste området för svensk elproduktion och göra oss till ett ointressant land för energiinvesteringar.
Snarare behöver vi byta fokus och tvinga Försvarsmakten att bli proaktiv i stället för reaktiv. Från att säga nej till att undersöka möjligheter. Från att klaga på svårigheterna till att undersöka vilka sensorer som skulle kunna installeras på vindkraftsfundamenten i syfte att förbättra Sveriges övervakning av vad som sker såväl i luften som på och under havsytan. Annars kan regeringens beslut betraktas som ett katastrofalt självskadebeteende.
Sue Glover Frykman, Socialdemokrat
Rolf Sjöstrand, Socialdemokrat
Kurt Johansson, Socialdemokrat
Jorge Retamales, Socialdemokrat
Patrik Andersson, Socialdemokrat